2023 Yerli Malı Haftası Kutlandı

2023 Yerli Malı Haftası Kutlandı

Yerli Malı Haftası (12-18 Aralık) 2023 yılı kapsamında okulumuz ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile birlikte kutlandı.

13.12.2023 103

Yerli Malı haftası ile ilgili hazırlık yapan öğretmen ve öğrencilerimiz aynı anda 2023 Yerli malı haftasını kutladılar.

Yerli Malı Haftası Nedir? Ne Zamandır?

Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

 

YERLİ MALI HAFTASI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI VE NEDEN KUTLANIR?
1.Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Haftanın amacı, öğrencilerine yerli tüketim bilincini kazandırmaktır. Yerli malı haftası süresince okullarda yapılan etkinliklerde "yerli malını kullanmanın önemi" vurgulanır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca tutumlu olmanın ve bilinçli tüketiciliğin öneminin üzerinde durulur.

YERLİ MALI HAFTASI MEYVE SEBZE SÖZLERİ
Havuç; rengi güneş gibi. Tavşanlar bilir işi. Havuç yiyin arkadaş tadı var şeker gibi. Kestane; kestane dediğin kış eğlencesi sobada çıtır çıtır ne güzeldir yemesi. Ceviz; cevizi de unutma, beslenmek zorundasın. Pestiline sar da ye, kuvvet versin diyorsan. Çilek; Emirâlem çileği hayran eder göreni. Kokusuyla yetinme sen de tat bu lezzeti. Salatalık; uzun yeşil salatalık. Görünce hemen aldık. Onunla kahvaltıya güzel bir lezzet kattık. Zeytin; ege de zeytin yetişir. Lezzetiyle bilinir. Var mı öyle sağlıklı. En güzeli zeytinyağı. Üzüm; İzmir'in üzümleri. Coşturur yiyenleri. Size enerji verir. Hem kuru hem taze yenir. Kayısı; Malatya kayısısı, yemişler nazlısını. Pestili de yapılır, yiyenler pek bayılır. Armut; armudu unutmayın, onu da baştan sayın. Ne güzeldir kokusu, içi dolu ballı su. Limon; hasta olursan eğer hemen onu hatırla. Ekşi sulu bir limon kaldırır seni ayağa. Ayva; sarı sarı rengim var, ne güzel de kokarım. İstersen reçel yap ye, istersen kompostomu. Şeftali; Bursa'nın şeftalisi yazdır onun mevsimi, nasıl güzel yemesi. Tatlı, sulu şeftali. Kivi; yeşilimsi kahverengi kabuğuvar üstü tüylü. Vitamince çok zengin. Güzel Anadolu meyvesi. Elma; Amasya elmasıyım, meyvelerin başıyım. Al sarı yanağım var, beni yersen kan yapar. Nar; çiçek olur açılırım, mercan gibi saçılırım. Hastaya nar sorulmaz, şurubuna doyulmaz. Kavun; kavunu kokla al. O tadına hayran kal. Kırkağaç kavunu. Bir değil on tane al. Marul; salatasız yemek eksik kalmış demek. Yeşil taze bir marul elbette sağlık demek. Dur; ödemiş' te sarısı. Kars'ta ise var beyazı. Her yemeğin başıdır. Yerin altında saklıdır. Fındık; Giresun zengin olsun, cebiniz fındık dolsun. Kırılır çıtır çıtır, hem besler hem ısıtır. Turp; görünce beğenmedim ama tadını çok sevdim. O güzelim turpları salataya rendeledim. Soğan; yemek onsuz olur mu? Tadına hiç doyulur mu? Güzel soğan sarı soğan böyle ağlatmak olur mu? Mısır; patlatınca mısırı başlar hemen eğlence. İstersen kaynatarak ye. Öyle daha güzel bence. Portakal; portakal sulu sulu. İçi vitamin dolu. Adana, kozan, Dörtyol. Git ağaçtan ye bol bol. Kiraz; ülkemin dayanır ayazına. Renk renk görünür dalında. Kirazdır en sevdiğim yemiş. Bayramdır bu meyveler bana ve arkadaşlarıma. Mandalina; adımdır mandalina, sağlık veririm sana. Pek severim meyveyi. Bol bol yiyin bakalım. Patlıcan; yaz gelince ilk önce. Patlıcan yemeli bence. Hem sağlıklı hem lezzetli. Pişir pişir patlıcan ye. Vişne; Kütahya vişnesiysem çok suluyum, ekşiyi Macar ile Napolyon. En gelişmiş cinslerim. Biber; bazısı çok acıdır. Gözlerden yaş getirir. Yeşili ve kırmızısı şu biber ne güzel şeydir. Fasulye; tazesi var kurusu var. Ne de güzel tadı var. Etli ya da zeytinyağlı. Fasulyenin adı var.